Artikler med tema

Merking av mat

13 artikler

Holdbarhetsdato på matvarer

Matvarer - og drikke blir merket med holdbarhetsdato ut fra to ulike hensyn, helse og kvalitet. Disse er Best før eller Siste forbruksdag. Men hva betyr disse? Best før Matvarer som ikke blir så lett bedervet, og som kan holde Les mer om saken her


Hva er tilsetningsstoffer?

I disse påsketider gjør mange av oss større innkjøp av godterier enn normalt. Påskeegget skal fylles med godsaker, gjerne fargerike og morsomme. En gjenganger om temaet fargerikt godteri, er alle tilsetningsstoffene i disse og spesielt tilknyttet fargen. Forklaring på tilsetningsstoffer Tilsetningsstoffer Les mer om saken her


Nytt øko-regelverk i Norge

EU-regelverket for økologisk produksjon skal også gjelde i Norge, med virkning fra 18. mars 2017. Norske produsenter får nå et oppdatert og forutsigbart regelverk, med like rammer som EU-landene. Dette legger igjen bedre til rette for handel med norske økologiske Les mer om saken her


Forskjell på økologisk, organisk og biodynamisk

Mange blir forvirret over merkingen av økologisk dyrkede matprodukter. Samtidig er flere og flere opptatt av hvordan mat produseres for et mer bærekraftig samfunn. Betegnelsene som sikrer produktene har lovbeskyttelse, og kun offentlig godkjente merker skal brukes. Det skal gjøre det enklere Les mer om saken her


Hva er ikke-ferdigpakket mat?

I følge matinformasjonsforskriften fra 2014, og krav om obligatorisk næringdeklarasjon fra 2016, må ikke-ferdigpakket mat merkes slik at det er enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten inneholder. Men hva er ikke-ferdigpakket mat? Ikke-ferdigpakket mat Dette er mat som Les mer om saken her


Hva betyr «kan inneholde spor av»?

En del produkter merkes med "kan inneholde spor av", etterfulgt av en liste over ett eller flere allergener. Denne informasjonen brukes til å informere deg om at produktet kan inneholde allergener uten at disse inngår i produktet som en ingrediens. Les mer om saken her


Forstå innholdet i produkter

Er du en av de som gjerne vil vite hva produktene du kjøper inneholder, men synes det er vanskelig å forstå teksten? Da er du i selskap med 41 % av oss. Syv av ti leser informasjon på produktene, tall som Les mer om saken her


Eggeallergi

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen. Egg er en av de 14 merkepliktige allergenene som må Les mer om saken her


Nye krav til næringsdeklarasjon

Endringene i næringsdeklarasjonen trådte i kraft allerede 13. desember 2014, basert på forordningen (EU) nr. 1169/2011 om matinformasjon til forbrukerne. Målet var å gjøre det enklere for forbrukerne å kunne sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter. Fra 13. desember 2016 ble Les mer om saken her


Over 15 000 registrerte produkter!

Da 2016 ble til 2017 passerte vi 15 000 registrerte produkter i Matinfo. Dette er en milepæl på veien mot målet om 100 000 registrerte produkter. Merking av allergener i mat og drikke er som kjent pålagt av myndighetene og en Les mer om saken her


Side 1 av 212