Artikler med tema

Matallergi og intoleranse

48 artikler

Allergi mot sesam øker

En endring av spisevaner har ført til at det tilsettes mer sesam i mat enn tidligere. Dette har ført til økt forekomst av atopisk allergi mot sesam, ofte med alvorlige reaksjoner. Symptomer Symptomene er som ved annen allergi. Det kan Les mer om saken her


Allergi mot selleri

Å spise selleri kan føre til kraftige allergiske reaksjoner. Det er derfor lovpålagt å merke produkter som inneholder selleri. Les mer om saken her


Peanøttallergi

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Peanøttprotein er en av de mest potente (hissige) matallergener, og den allergien som forårsaker flest alvorlige matreaksjoner i den vestlige verden. Peanøttallergi varer mest sannsynlig livet ut. Les mer om saken her


Nøtteallergi

Allergi kommer av at kroppen reagerer på enkelte av proteinene i maten. Det er en overreaksjon av immunsystemet og handler egentlig om overfølsomhet. Spesifikasjon Nøtter spesifiseres som mandler, hasselnøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekannøtter, paranøtter, pistasjenøtter og macademianøtter. Peanøtter tilhører belgvekstene, og Les mer om saken her


Melkeallergi

Melkeallergi er en allergisk sykdom der kroppens immunsystem danner antistoffer mot proteiner i melken (kasein og myse) og produkter som inneholder melk. Kumelk er den vanlige årsaken, men melk fra sau, geit og andre pattedyr kan også forårsake en reaksjon. Rundt Les mer om saken her


Fiskeallergi

Allergi overfor fisk skyldes at kroppen reagerer på et protein i fiskekjøttet. Dette proteinet finnes i mange typer fisk, men de fleste fiskeallergikere reagerer på fisk fra torskefamilien. Omtrent halvparten av alle fiskeallergikere vil reagere på all slags fisk. Noen Les mer om saken her


Eggeallergi

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen. Dette er det mange som er flinke til nå. Egg er Les mer om saken her


Nye krav til næringsdeklarasjon

Endringene i næringsdeklarasjonen trådte i kraft allerede 13. desember 2014, basert på forordningen (EU) nr. 1169/2011 om matinformasjon til forbrukerne. Målet var å gjøre det enklere for forbrukerne å kunne sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter. Fra 13. desember 2016 ble Les mer om saken her


Bruk hele gresskaret

I helgen feier den amerikanske tradisjonen halloween (Allehelgensdag) inn over Norge igjen. Fenomenet har vokst enormt de siste årene og i disse dager kjøpes det inn tusenvis av kilo gresskar som skal tømmes og brukes som pynt. Men visste du Les mer om saken her


Knask eller knep – godteri for allergikere

Nå er det straks klart for Halloween. Den amerikanske tradisjonen har de siste årene fått stadig større fotfeste i Norge, i all hovedsak inspirert fra filmer og TV-serier. Barn over hele landet kler seg ut og går fra dør til Les mer om saken her