Artikler med tema

Matallergi og intoleranse

48 artikler

Overfølsomhet mot alkoholholdig drikke

Er du en av dem som har opplevd en overfølsomhet ved inntak av vin? Da kan årsaken være allergi eller overfølsomhet overfor visse stoffer i alkoholholdig drikke. Stoffer i alkohol som kan fremkalle overfølsomhet er svovelforbindelser, tannin, fargestoffer og gjær. Les mer om saken her


Påskegodterier og matallergi

Allergiske reaksjoner mot mat rammer alle aldersgrupper i hele befolkningen og kan gi fra milde symptomer som kløe i de øvre luftveiene til livstruende systemiske reaksjoner som anafylaktisk sjokk. Reaksjoner mot mat endrer seg til en hver tid da allergi Les mer om saken her


Appelsiner!

Appelsinen er en fantastisk frukt. I tillegg til å smake og lukte godt er den rik på c-vitaminer, folat, kalsium, magnesium, kostfiber og er kalorifattig. Nordmenn spiser mye appelsiner Vi importerte mer enn 140 millioner appelsiner til Norge i 2017. Les mer om saken her


Kaloriinnhold i julekakene

Julematen har inntatt butikker og restauranter, og vi gleder oss til julemiddager og deilige julekaker. Om kakene er ferdig kjøpte, laget av mor eller skal bakes hjemme, om det blir to eller syv sorter- de smaker jul! Men tenker du Les mer om saken her


Det viktige glutenet

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Gluten finnes ikke i havre, men pga produksjonsløpet kan det forekomme likevel. Gluten tåles av 98-99 % av befolkningen. Det er dermed kun 1-2 % som Les mer om saken her


Hva er det i en hamburger?

Har du noen gang tenkt på hva en hamburger faktisk inneholder, hvor alle ingrediensene kommer fra - og hva du må ta hensyn til dersom du er allergiker selv eller får besøk av en allergiker og skal servere nettopp en Les mer om saken her


Allergi mot bløtdyr

Sommeren er for mange late dager ved sjøen, eller drømmen om å være ved sjøen, med sjømat som naturlig middag. De gode smakene og enkelt tilbehør passer godt når man har ferie. Hva er bløtdyr? Bløtdyr inkluderer sjødyr som muslinger, blåskjell, Les mer om saken her


Allergi mot skalldyr

For mange betyr sommer og varmere vær også å nyte deilige retter av skalldyr. Med skalldyr menes reke, krabbe, hummer, kreps og scampi. Allergi mot skalldyr varer ofte livet ut, men symptomene kan avta noe med årene. Det er ingen sammenheng mellom Les mer om saken her


Kryssreaksjoner ved pollenallergi

Våren har kommet for fullt, og med dette pollensesongen. Mange pollenallergikere opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og rå frukt/grønnsaker, og særlig for bjørkepollenallergikere. Årsaken er at Les mer om saken her


Allergi mot sennepsfrø

Sennep er laget av sennepsfrø og brukes i mange type krydder, sauser og sammensatte matvarer. Symptomer Ved sennepsallergi reagerer man på proteiner i sennepen. Sennep inneholder i tillegg til proteiner flere substanser som kan irritere eller gi andre matoverfølsomhetsreaksjoner. De fleste Les mer om saken her