Artikler med tema

Matallergi og intoleranse

29 artikler

Allergivennlig julemat

Julekakene inneholder ofte de mest vanlige allergenene egg, melk, gluten og nøtter. For deg som er allergisk mot en eller flere av disse, eller har allergiker i familien, er det like greit å lage allergivennlige alternativer til alle. Matinfo har Les mer om saken her


Kryssallergi ved tradisjonell julemat

Tradisjonell julemat skaper glede når familie og venner samles i julen. Er du pollen- eller gressallergiker kan det by på utfordringer, fordi mye av den gode julematen kan skape kryssallergier. Nøtter og julegodteri Nøtteallergikere reagerer naturlig nok på ulike nøtter Les mer om saken her


Kaloriinnhold i julekakene

Julematen har inntatt butikker og restauranter, og vi gleder oss til julemiddager og deilige julekaker. Om kakene er ferdig kjøpte, laget av mor eller skal bakes hjemme, om det blir to eller syv sorter- de smaker jul! Men tenker du Les mer om saken her


Det viktige glutenet

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Gluten finnes ikke i havre, men pga produksjonsløpet kan det forekomme likevel. Gluten tåles av 98-99 % av befolkningen. Det er dermed kun 1-2 % som Les mer om saken her


Hva er det i en hamburger?

Har du noen gang tenkt på hva en hamburger faktisk inneholder, hvor alle ingrediensene kommer fra - og hva du må ta hensyn til dersom du er allergiker selv eller får besøk av en allergiker og skal servere nettopp en Les mer om saken her


Allergi mot bløtdyr

Sommeren er for mange late dager ved sjøen, eller drømmen om å være ved sjøen, med sjømat som naturlig middag. De gode smakene og enkelt tilbehør passer godt når man har ferie. Hva er bløtdyr? Bløtdyr inkluderer sjødyr som muslinger, blåskjell, Les mer om saken her


Allergi mot skalldyr

For mange betyr sommer og varmere vær også å nyte deilige retter av skalldyr. Med skalldyr menes reke, krabbe, hummer, kreps og scampi. Allergi mot skalldyr varer ofte livet ut, men symptomene kan avta noe med årene. Det er ingen sammenheng mellom Les mer om saken her


Kakekort til 17. mai og konfirmasjon

I mat- og drikkebransjen er det i følge Matinformasjonsforskriften av 13. desember 2014 pålagt å informere om bl.a. næringsinnhold og allergener på all mat. Et unntak er ved private arrangementer som f. eks. skolearrangementer på 17. mai og kiosk på Les mer om saken her


Hva er tilsetningsstoffer?

I disse påsketider gjør mange av oss større innkjøp av godterier enn normalt. Påskeegget skal fylles med godsaker, gjerne fargerike og morsomme. En gjenganger om temaet fargerikt godteri, er alle tilsetningsstoffene i disse og spesielt fargen. Forklaring Tilsetningsstoffer er en fellesbetegnelse Les mer om saken her


Kryssreaksjoner ved pollenallergi

Våren har kommet for fullt, og med dette pollensesongen. Mange pollenallergikere opplever at de får ubehag ved å spise rå frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og rå frukt/grønnsaker, og særlig for bjørkepollenallergikere. Årsaken er at Les mer om saken her


Page 1 of 3123