Artikler med tema

Kosthold og ernæring

42 artikler

Verdens brøddag

Brødet er en stor del av nordmenns identitet, og har for mange en plass i flere av dagens måltider. Hele 96 % av oss spiser brød regelmessig, og vi spiser gjennomsnittlig fem brødskiver daglig. 16. oktober er verdens brøddag, en Les mer om saken her


Mat på tur

I dag begynner høstferien for mange. God niste er like hyggelig å spise enten man skal gå på topptur i fjellet, langs sjøen eller tusle til nærmeste parkbenk. Her er noen forslag. Les mer om saken her


Flere tilsluttes Kutt Matsvinn 2020

Vi har tidligere skrevet om Matvett og matbransjens prosjekt «Kutt Matsvinn 2020» – en bransjeavtale med mål om å redusere matsvinnet med 20 % innen 2020. Nå har flere signert avtalen. Les mer om saken her


Er du en matkaster?

Vi kaster i gjennomsnitt 46,3 kg mat hver i året. Dette er mat som burde vært spist. Hver femte handlepose går rett i søpla. Her kan det spares på både penger og miljø. Les mer om saken her


Riktig temperatur i kjøleskapet

Mattilsynet har ansvaret for å sjekke at dagligvarebutikkene har riktig temperatur i sine kjøleskap, men har du kontroll på hvor kaldt det er i ditt eget kjøleskap? Les mer om saken her


Skolemat og matpakketid

Skoleferien er over for denne gang og vi er allerede godt i gang med å lage matpakker. Enten barnet lager matpakke selv eller får hjelp fra voksne, er det viktig å ha tilgang til mat som likes, tåles og er Les mer om saken her


Riktig emballering for redusert matsvinn

Dagligvarebutikkene bugner av flotte frukt og grønsaker. Mange er pakket inn i både ett og to lag emballasje, og oftest en type plast. Hvorfor? Den viktigste funksjonen er å beskytte produktet fra produksjon til forbruker. Det gir også bedre holdbarhet, Les mer om saken her


Det usunne saltet

I følge forskning spiser nordmenn dobbelt så mye salt som anbefalt. Dosen er anslått til 10 gram per dag for menn og 7,5 gram per kvinner, mens det på sikt skal reduseres til fem gram. I løpet av det neste Les mer om saken her


Fett er ikke ett fett

Fett blir av mange sett på som et negativt næringsstoff som kroppen ikke har godt av. Men fettet i kroppen er vårt viktigste energilager og beskytter indre organer mot støt og slag. Les mer om saken her


Sukker

Sukker er et molekyl satt sammen av fruktose (fruktsukker) og glukose (det vi har naturlig i blodomløpet vårt). Det finnes ingen forskning som tilsier at sukker i seg selv kan skade kroppen, men vi vet at mengden av sukker i Les mer om saken her