Artikler med tema

Kosthold og ernæring

42 artikler

Appelsiner!

Appelsinen er en fantastisk frukt. I tillegg til å smake og lukte godt er den rik på c-vitaminer, folat, kalsium, magnesium, kostfiber og er kalorifattig. Nordmenn spiser mye appelsiner Vi importerte mer enn 140 millioner appelsiner til Norge i 2017. Les mer om saken her


Eventyret om verdens beste kjøtt

Her kan du lese om da norsk kjøtt ble sunnere, og at vi i Norge har mindre forekomster av matinfeksjoner enn de fleste andre land. Vi bruker også svært lite antibiotika i kjøttproduksjonen. Les mer om saken her


Ja takk til mer fullkorn

For mange er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Nordmenn er kjent for sin brød-matpakke i andre land. Men velger vi grovt nok? Kornforbruket hos det norske folk var nedadgående i perioden 2005-2015. Det er ulike årsaker til dette. Les mer om saken her


Hva er en porsjon frukt/grønt?

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise minst fem porsjoner frukt- og grønnsaker per dag. Minst halvparten bør være grønnsaker. "En porsjon" er ikke like logisk mengde å tenke seg til som desiliter eller gram. Derfor kan det være greit å definere Les mer om saken her


12 råd for bærekraftig kosthold

Helsedirektoratet jobber nå med vurderinger av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Dette jobbes også opp mot Matvett og serveringsbransjens prosjekt "Kutt Matsvinn 2020", hvor bransjen skal redusere matsvinn med 20 % frem til 2020. Det er også en utvidet Les mer om saken her


Det viktige glutenet

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Gluten finnes ikke i havre, men pga produksjonsløpet kan det forekomme likevel. Gluten tåles av 98-99 % av befolkningen. Det er dermed kun 1-2 % som Les mer om saken her


Vi spiser for lite frukt og grønt

Kun en av fire nordmenn spiser anbefalt mengde av frukt og grønt daglig, barn og ungdom har også for lavt inntak. Myndighetene står sammen om et mål om blant annet å øke inntak av frukt og grønt med 20 % Les mer om saken her


Spis gresskar

Det har bugnet av gresskar i butikkene de siste ukene opp mot årets Halloween-feiring. Det kanskje mest kjente gresskaret er den oransje typen som vi gjerne bruker for å lage gresskarlykt. Visste du at dette betegnes som et pyntegresskar, og Les mer om saken her


Proteiner i kjøtt vs grønnsaker

Rødt kjøtt er den beste kilden til nødvendige proteiner. Deretter kommer kildene fisk, fugl, melkeprodukter og egg. Dersom du vil redusere inntak av rødt kjøtt, eller er vegetarianer, må andre hovedkilder til protein erstatte kjøttet. Begrenset inntak av kjøtt Det er Les mer om saken her


Hva er det i en hamburger?

Har du noen gang tenkt på hva en hamburger faktisk inneholder, hvor alle ingrediensene kommer fra - og hva du må ta hensyn til dersom du er allergiker selv eller får besøk av en allergiker og skal servere nettopp en Les mer om saken her