Artikler med tema

Kosthold og ernæring

45 artikler

Den doble pyramiden

Barilla er for mange ensbetydende med pasta og pastasauser. Det er nettopp den maten de lager, men med et ekstra miljøhensyn i tillegg til fokus på sunn mat. Deres motto er "Good for you, good for the planet" (Bra for Les mer om saken her


Hva er et bærekraftig kosthold?

"Bærekraft" er et mye brukt ord i mediene, og vi er ekstra opptatt av bærekraftig mat i storhusholdningbransjen. Men vet du hva som inngår i å ha et bærekraftig kosthold? Definisjon bærekraftig kosthold I følge FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO er Les mer om saken her


Felles skolemat er viktig

I Norge er det lang tradisjon å ha med egen matpakke på skolen. Vi tenker at alle har sunn og god mat med hjemmefra, men slik er det ikke alltid. Både i barne-og ungdomstrinnet ser man at ikke alle har Les mer om saken her


Appelsiner!

Appelsinen er en fantastisk frukt. I tillegg til å smake og lukte godt er den rik på c-vitaminer, folat, kalsium, magnesium, kostfiber og er kalorifattig. Nordmenn spiser mye appelsiner Vi importerte mer enn 140 millioner appelsiner til Norge i 2017. Les mer om saken her


Eventyret om verdens beste kjøtt

Her kan du lese om da norsk kjøtt ble sunnere, og at vi i Norge har mindre forekomster av matinfeksjoner enn de fleste andre land. Vi bruker også svært lite antibiotika i kjøttproduksjonen. Les mer om saken her


Ja takk til mer fullkorn

For mange er grovt brød en selvfølgelig del av hverdagen. Nordmenn er kjent for sin brød-matpakke i andre land. Men velger vi grovt nok? Kornforbruket hos det norske folk var nedadgående i perioden 2005-2015. Det er ulike årsaker til dette. Les mer om saken her


Hva er en porsjon frukt/grønt?

Helsedirektoratet anbefaler oss å spise minst fem porsjoner frukt- og grønnsaker per dag. Minst halvparten bør være grønnsaker. "En porsjon" er ikke like logisk mengde å tenke seg til som desiliter eller gram. Derfor kan det være greit å definere Les mer om saken her


12 råd for bærekraftig kosthold

Helsedirektoratet jobber nå med vurderinger av de norske kostrådene i et bærekraftperspektiv. Dette jobbes også opp mot Matvett og serveringsbransjens prosjekt "Kutt Matsvinn 2020", hvor bransjen skal redusere matsvinn med 20 % frem til 2020. Det er også en utvidet Les mer om saken her


Det viktige glutenet

Gluten er et protein som finnes i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Gluten finnes ikke i havre, men pga produksjonsløpet kan det forekomme likevel. Gluten tåles av 98-99 % av befolkningen. Det er dermed kun 1-2 % som Les mer om saken her


Vi spiser for lite frukt og grønt

Kun en av fire nordmenn spiser anbefalt mengde av frukt og grønt daglig, barn og ungdom har også for lavt inntak. Myndighetene står sammen om et mål om blant annet å øke inntak av frukt og grønt med 20 % Les mer om saken her