1-2 % av befolkningen i Norge har glutenallergi, dvs. at man ikke tåler proteinet i gluten. Da må man holde seg helt unna glutenholdige matvarer, og det er viktig å lese innholdsfortegnelsen. Noen har også glutenintoleranse. Dvs. at tarmene ikke blir skadet av inntak av gluten, men de får magesmerter, løs mage og oppblåsthet på lik linje med glutenallergikerene.

Hvilke matvarer inneholder gluten?

Det er mange matvarer som inneholder gluten. Dette fordi glutenet er naturlig i spesielt korn. Det tilsettes også ekstra gluten i noen produkter, for å øke bakeevnen.

Alle bakevarer som er bakt med disse produktene inneholder gluten:

  • Alle typer Hvete
  • Fullkornmel
  • Havregryn
  • Grynmel
  • Grahammel
  • Spelt
  • Dinkel
  • Rug
  • Bygg
  • Kli (av havre, rug, hvete eller bygg)
  • Triticale
  • Kamut
  • Gliadin
  • Kruskablanding
  • Pasta i alle former (spagetti, makaroni, penne, nudler, osv.)
  • Semulegryn
  • Couscous
  • Kavring, strøkavring
  • Soyasaus (det finnes glutenfrie varianter (Tamari) eksempelvis merket «Sanchi» eller «Soy King» som selges i større dagligvareforretninger, helsekostbutikker eller nettbutikker som har glutenfritt utvalg)
  • Hvetesirup
  • Malt
  • Maltekstrakt
  • Maltsirup
  • Rugmalt
  • Puffet hvete
  • Puffet havre (ettersom havren males og det endelig produkt produseres i samme maskiner som hvete)
  • Ølgjær (etter at gjæren har blitt brukt til å behandle malt under produksjon av øl. Dette er tilfellet for ølgjær som selges som kosttilskudd.)

 

Kilder: Wikipedia, naaf.no, ncf.no