Valentinsdag er kjærlighetens dag. Selv om tradisjonen kommer fra engelskspråklige land, feires dagen over hele Norge også.

Hvorfor ikke gi litt ekstra oppmerksomhet til din kjære, en venn, søsken, svigermor eller deg selv? Det kan være så enkelt som å lage en deilig pavlova, litt mer avansert med gulrotkake – eller veldig enkelt med jordbær dyppet i sjokolade.  Pavlova smaker ekstra godt med deilige bær og frukt til. Og er overraskende enkel å lage. Passer til gluten- og melkeallergikere, men inneholder egg. I oppskriften på gulrotkake kan hvetemel, smør og kremost erstattes med allergivennlige alternativer slik at den blir allergivennlig. Jordbær dypper du i smeltet, valgfri sjokolade. Legg på et fat og server.

Oppskrift Pavlova

6 eggehviter
250 g sukker
2 ts bringebæreddik (eller hvitvinseddik)
1 ss maizenna

Skill eggene. Pass på at det ikke blir med noe av eggeplommen oppi eggehviten, for da får du ikke pisket den stiv. Pisk eggehvitene og halvparten av sukkeret til en løs marengs. Tilsett resten av sukkeret og pisk videre til du får en glatt, skinnende og stiv marengs. Bruk en kjøkkenmaskin. Hvis du ønsker en litt seig konsistens på pavlovaen, kan du tilsette litt bringebæreddik og maisenna.

Tegn opp en sirkel som er 26-28 cm i diameter på et bakepapir. Legg bakepapiret (med den siden du har skisset på ned) oppå et bakebrett og fordel marengsen jevnt over bakepapiret, sånn ca innenfor sirkelen du har tegnet opp. Du kan benytte sprøytepose eller bare smøre det utover med en smørkniv eller slikkepott.

Stekes på 120 grader varmluft, på midterste rille, i ca. 1,5 time til pavlovaen er crispy utenpå, men fortsatt litt myk inni. Skru av ovnen og la den stå i stekeovnen til den er helt avkjølt. Så langt kan kaken forberedes flere dager i forveien.

Krem, vaniljekrem og frukt/bær på toppen tilpasses til hva du eller dine gjester tåler.

Oppskrift gulrotkake

600 g hvetemel
450 g sukker
2 ss kanel
2 ss kardemomme
2 ts bakepulver
2 ts natron
1 ts salt
3 dl vann
3 dl olje
2 ts eddik
400 g gulrot (renset vekt)

Ostekrem:
200 g kremost
150 g smør
500 g melis
1 ts vaniljeekstrakt

Bland mel, sukker, krydder, bakepulver, natron og salt i en stor rørebolle. I en annen bolle blandes vann, olje og eddik. Ha det våte i det tørre og rør til en fast, jevn deig. Riv gulrøttene fint og bland inn i deigen til slutt.

Hell deigen i en liten, bakepapirkledd langpanne (ca 20×30 cm). Stek kaken midt i ovnen ved 175°C i ca. 30 minutter, eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken i formen til den er kald, og smør deretter på ostekremen. Kaken kan gjøres vegansk ved å bruke erstattere for kremost og smør. Pyntes gjerne med granateple 50 g mandler.

Kjøper du en ferdig kake, husk å sjekk ingredienslisten ved allergier, eller spør om hjelp i butikken.

Jordbær dyppet i sjokolade

All slags frukt kan dyppes i sjokolade, ikke bare jordbær. Ved matallergi, bruk det som tåles. Det går også å bruke hjerteformet pepperkakeform og stikke ut hjerteformede melonbiter.

Oppskrift

Tørk fukt av bærene. For at sjokoladen skal bli lett å jobbe med, og uten klumper, tilsett 2 ss smør til 225 g sjokolade. Smelt i vannbad og rør godt. Dypp jordbærene i sjokoladen, rist litt, og legg på et bakepapir. Sett jordbærene i kjøleskap i ca 15 minutter, slik at sjokoladen stivner. Oppbevares kjølig men ikke i kjøleskap.

Kilde: Trines matblogg, detsoteliv