Har du UFO’er i fryseren? Det er det mange som har, og det fører til både matsvinn og sløsing med penger.

Hva er en UFO?

Unidentified frozen objects – altså uidentifiserbare frosne objekter. Kjennetegnet er at det er vanskelig å se hva som er frosset; om det er svinekjøtt, kyllingkjøtt eller bønnegryten fra i fjor som ligger i pakkene. I følge en dansk undersøkelse hadde 50 % ufo’er i fryseren. Vi er nok ikke så ulike i Norge

Årsaker til UFO’er

Restematen fryses ned i god tro om at det skal spises en gang. I tillegg tenker man at all mat bør spises opp. Når vi så fryser mange poser med restemat, kanskje uten merking eller dato, blir det fort liggende i fryseren. Vi kjøper f. eks. en stor mengde mat på 3 for 2 tilbud eller fryser ned for stor mengde av suppen eller gryteretten i stede for å dele i flere bokser.

Hvordan unngå UFO’er

  • Frys ned maten i porsjoner eller etter hvor mange som skal spise det
  • Merk maten med innhold og dato, med f. eks. fryseteip og sprittusj
  • Oppbevar rester lett tilgjengelig
  • Sett av faste dager i måneden til middag fra fryseren
  • Lag mat til antallet som skal spise den. Mange lager til åtte personer selv om de bare er fire. Særlig i selskaper hvor man er redd for å gå tom for mat

I tillegg til å få orden på innholdet i fryseren din sparer du også penger, tid, reduserer matsvinn og karbonavtrykk.

Kilder: plasstilomtanke.no