Nå er det straks klart for Halloween. Den amerikanske tradisjonen har de siste årene fått stadig større fotfeste i Norge, i all hovedsak inspirert fra filmer og TV-serier. Barn over hele landet kler seg ut og går fra dør til dør og ber om knask eller knep. De fleste ønsker selvsagt godteri. Men hva med barn som har ulike intoleranser og allergier?

Innpakket godteri

For å være sikker på at godteriet du serverer ikke skaper allergiske reaksjoner, tilby kun godteri som er pakket i original emballasje med påtrykt informasjon om innholdet. Da er det mindre risiko for at eventuelt allergen i ett godteri smitter over på et annet. På denne måten kan også foreldrene til barna sjekke godteriet når de kommer hjem.

Halloweenfest med allergiker?

Skal du ha halloweenfest hjemme, er det gøy å lage godteriet selv. Her er tips til mer allergivennlige godterier du kan lage selv, skumle og litt mindre skumle. Foreldre som har barn med allergi, bør ta kontakt med den som har festen og informere om allergien. Det er også helt vanlig at foreldrene tar med mat selv som barnet tåler. Da er det også greit å vite hva som skal serveres, slik at de kan lage mat som ligner.

Skal du kjøpe ferdige godterier kan frukt, rosiner, drops, potetgull og gummigodterier som seigmenn og marshmallows være gode alternativer som de aller fleste allergikere kan spise.

Er Halloween amerikansk?

Opprinnelig kommer skikken fra England og Irland, hvor navnet er en sammensetning av «all hallows eve», det engelske navnet for allhelgensaften. I Norge er tradisjonen denne dagen opprinnelig å minnes de døde, da uten skumle drakter og godterier.

Kilder: matprat.no, allergikokken.no, timeanddate.no