Vin smaker godt hele året, og nå på sommeren nyter vi ofte de lyse vinene. Rosévin og vin med bobler fortsetter sin popularitet i 2019, og produsentene følger opp med riktig produksjon. Det vi kanskje glemmer, enten vi bare nyter vinen eller vil ha kontroll over inntak av sukker, er karbohydratene i alkohol.

Karbohydrater

Fellesbetegnelsen på ulike sukkerarter er karbohydrater. Kroppen tar opp alle karbohydratene i form av glukose. Sukkerartene kan være små og enkle molekyler som druesukker og fruktsukker – og langkjedede som rørsukker og stivelse. Det er de første typene som finnes i vin.

Beregning av sukkerinnhold

For å se sukkerinnholdet kan du se på sødmegraden, i følge EUs krav om sukkerinnhold. Dersom vinen inneholder mye syre, kan mengden tillatt sukker inneholde mer per sødmegrad.

  • Dry – opp til 4 gram sukker per liter
  • Medium dry – 4-12 gram sukker per liter
  • Medium sweet – opp til 45 gram sukker per liter
  • Sweet – kan inneholde mer enn 45 gram sukker per liter
  • Dessertvin – inneholder 100 gram sukker eller mer per liter

Dobbel energi i alkohol

Ett gram alkohol gir ca. dobbelt så mye energi som ett gram sukker. De fleste rødviner og hvitviner har dermed langt mer kalorier fra alkohol enn fra karbohydrater. Sukkermengden i vin finner du på prislappen i butikken.

Forbrenning alkohol vs. sukker

Når du inntar alkohol, er det forbrenningen av alkohol kroppen prioriterer. Dermed settes nedbrytingen av karbohydratene på vent til det er gjennomført. I tillegg blir reguleringen av blodsukkeret forstyrret. De kaloriene vi får i oss som ikke kroppen trenger, lagrer den som fett. Men det er mange gode viner med både lavt alkohol- og sukkernivå – for den som tenker på kaloriinntak.

Merking ikke pliktig

Årsaken til mangel på tydelig sukker-og kaloriinnhold i vin, er at disse opplysningene per nå er et unntak fra varedeklarasjonsplikten. På matinfo.no kan du søke i ca. 19.000 varer, hvorav 500 er alkoholholdige, og finne bl. a. ingredienser, allergener og næringsinnhold. Karbohydrater er merket totalt for produktet og etter hvor stor del som er tilsatte sukkerarter.

Kilder: vinmonopolet.no, helsenorge.no, kk.no/helse; matportalen.no