Pollensesongen i Norge starter normalt i begynnelsen av mars. Den varme sommeren i fjor ser ut til å fremskynde denne med to uker tidligere enn normalt. Du som er allergisk bør derfor begynne å tenke på medisinering for å redusere symptomene.

Én million nordmenn har pollenallergi

Ca. 20 % av befolkningen har mer eller mindre alvorlig pollenallergi. Er du en av dem, kan du også oppleve å reagere på frukt og grønnsaker. Noen reagerer bare i pollensesongen, andre hele året.

Hva er pollenallergi?

Pollenallergi, også kalt høysnue, er den vanligste formen for allergi. Den gir symptomer spesielt om våren og sommeren. Symptomene utløses for det meste av pollen fra trær og busker som or, hassel, Salix (selje, pil og vier) og bjørk; samt planter som gress og burot. Symptomene opptrer hovedsaklig i nese og øyne, og kan oppleves svært ubehagelig – med rennende nese og øyne som klør, renner og hovner opp. Noen får også astmatiske reaksjoner i pollensesongen.

Hva er kryssallergi?

De allergifremmende stoffene i pollen, proteinene, ligner på proteiner i maten. Dermed kan det oppleves ubehag når en pollenallergiker spiser frukt og/eller grønnsaker. Det er dette som er kryssreaksjoner.

Type kryssreaksjoner ved pollenallergi

Reaksjoner kan være kløe og hevelser i munn, nese, lepper og svelg. Litt sjeldnere kan det også oppstå symptomer som eksem, elveblest, astmaanfall og dårlig mage. Det er svært individuelt hva hver enkelt reagerer på.

Vanlige kryssreaksjoner

 • Bjørk, hassel, or og Salix
  Rå epler, rå pærer, steinfrukter (fersken, nektarin, kirsebær, morell, plomme, aprikos, mandel, mango), rå gulrot, rå potet, hasselnøtt, valnøtt, paranøtt, peanøtt, selleri og kiwi
 • Timotei og andre gressarter
  Belgfrukter (bønner, erter, linser), hvete, bygg, rug og havre
 • Burot
  Selleri, purreløk, løk, hvitløk, urter, urtekrydder og urtemedisin (persille, basilikum, oregano, koriander m. fl.), paprika, solsikkefrø og honning
 • Middallergi
  Her forekommer det av og til kryssreaksjoner med skalldyr og bløtdyr
 • Latexallergi
  Her kan man ha kryssreaksjoner med kiwi, avokado og banan

 

Kilder: naaf.no, vg.no