All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Peanøttprotein er en av de mest potente (hissige) matallergener, og den allergien som forårsaker flest alvorlige matreaksjoner i den vestlige verden. Peanøttallergi varer mest sannsynlig livet ut.

Nøtter, mandler og peanøtter har ingen allergifremkallende stoffer (allergener) til felles. Det betyr at den som er allergisk overfor en av delene ikke nødvendigvis er allergisk overfor de andre.

Symptomer
De fleste får allergien i slutten av barneårene eller som voksen. Symptomene kan oppstå umiddelbart eller etter noen timer, og variere i intensitet og form.

De vanligste reaksjonene ved inntak av nøtter er kløe og hevelse i munn og svelg. Eksemutbrudd, elveblest, magesmerter og oppkast er også symptomer som kan oppstå. I enkelte tilfeller kan livstruende reaksjoner inntreffe (allergisk sjokk).

Bruk av vanlig allergimedisin som inneholder antihistaminer kan dempe symptomer og tegn på mild allergisk reaksjon. Medisinen vil imidlertid ikke være nok for å slå tilbake en kraftig allergisk reaksjon (anafylaksi).

Hvis du selv eller noen i nærheten av deg får et allergisk sjokk (anafylaktisk sjokk) krever det rask behandling. Gi en adrenalininjeksjon i form av sprøyte eller ring 113.

Mat
Hvis en matvare eller rett er tilsatt peanøtt, skal det fremgå av ingredienslisten. Vegetabilsk olje kan være basert på peanøtter.
Når du spiser på café eller restaurant skal det også være tydelig merket. Men spør gjerne for å være helt sikker på at du får et smakfullt og trygt måltid. Det er viktig at du sjekker varedeklarasjonen nøye slik at du unngår mat du reagerer på.

Også enkelte hudpleieprodukter inneholder peanøttolje. Har du peanøttallergi bør du kontakte legen for å vurdere om du bør unngå kremer og badeoljer som inneholder peanøttolje.

Merking av matvarer
En del matvarer er merket med ”kan inneholde spor av nøtter”. Dette betyr ikke at nøtter er tilsatt matvaren, men at det under produksjon kan ha kommet rester av nøtter i produktet. Lege kan hjelpe til å finne ut om man også må unngå disse matvarene.

 

Kilder: lhl.no og naaf.no