Tirsdag etter fastelavnssøndag er den internasjonale pannekakedagen. Denne dagen ble til fordi det var siste dagen før fasten, og man ønsket å bli kvitt alle de ferske matvarene som melk, mel og smør. Pannekaker lages i ulik form og med noe ulikt innhold verden over. Felles er at de stekes i stekepanne og inneholder type mel, væske, fett og salt.

Nedenfor har vi samlet noen oppskrifter på pannekaker for de fleste – med og uten egg, melk og gluten.

Grove pannekaker – evt. uten melk

3 ss smeltet smør eller olje/ rapsolje
5 dl lettmelk evt. ris- eller soyamelk
3 egg
2 dl grovt sammalt hvetemel
1 dl hvetemel
½ ts salt
smør/olje til steking

Slik gjør du:
Pisk sammen til en glatt røre. La røren svelle 10-12 min før du steker pannekaker. Stek pannekaker i panne med slippbelegg, bruk ev litt nøytral olje eller smør til steking.

Bananpannekaker – glutenfrie

En fin måte å bruke opp overmodne bananer på.
2 bananer
2 egg
2 dl lettkokte havregryn, glutenfrie
1 ts bakepulver
1 dl melk evt laktosefri eller 1 dl rismelk/soyamelk

Slik gjør du:
Ha alle ingrediensene i en blender og mos sammen, eller ha alt i en bolle og mos sammen med en stavmikser. Stek små runde pannekaker.

Pannekaker uten egg

140 gram hvetemel
40 g sammalt hvete
1 ts bakepulver
3 ½ dl melk
3 ss smeltet smør

Slik gjør du:
Bland alt det tørre og hell inn melken litt etter litt. Smøret tilsettes til slutt. Stekes som vanlige pannekaker. Stek de gjerne litt tykke, da går de ikke så lett i stykker. Til søte dessertpannekaker tilsett evt. 1/2 ts kardemomme og ½ ts vaniljesukker.

Amerikanske pannekaker

Servert med bacon og lønnesirup, eller sløyf det salte og server med lønnesirup, hakkede nøtter og blåbær.

3 dl kulturmelk
4 ss smeltet smør
2 egg
ca 5 dl hvetemel
1/2 ts natron
1 ts salt solsikke- eller maisolje til steking

Slik gjør du:
Pisk lett sammen kulturmelk, smør og egg. Bland sammen det tørre. Pisk sammen melk, egg og smør, hell over i det tørre og rør lett sammen (trenger ikke piske). Stek tykke middels store pannekaker på middels varme i pannen med slippbelegg. Snu pannekakene når de begynner å boble på den øverste siden og undersiden er gyllen, snu og stek (ikke for lenge) på den andre siden.

Trenger du mer inspirasjon? Da får du også spennende oppskrifter som inneholder alt fra nutella, granateple og mandelmelk – fra Lise Finckenhagen.

God apetitt!

Kilder: tv2.no; brodogkorn.no, godt.no