Endringene i næringsdeklarasjonen trådte i kraft allerede 13. desember 2014, basert på forordningen (EU) nr. 1169/2011 om matinformasjon til forbrukerne. Målet var å gjøre det enklere for forbrukerne å kunne sammenligne næringsinnholdet i ulike produkter.

Fra 13. desember 2016 ble det obligatorisk å opplyse om næringsdeklarasjon på all ferdigpakket  mat.

Forskriften krever at innholdet av

  • energi
  • proteiner
  • fett
    • hvorav mettede fettsyrer
  • karbohydrater
    • hvorav sukkerarter
  • salt

skal inngå i merkingen.

Allergener skal også alltid merkes. De 14 pliktige allergenene er

  • Egg
  • Fisk
  • Gluten
  • Melk
  • Nøtter
  • Peanøtter
  • Selleri
  • Sennep
  • Sesamfrø
  • Soya
  • Svoveldioksid eller sulfitter
  • Bløtdyr
  • Lupin

For deg som produserer, serverer eller leverer mat til kunde, betyr det at alt næringsinnhold skal oppgis enten per 100 gram eller 100 milliliter av matvaren.

I tillegg kan man frivillig angi enumettede fettsyrer, sukkeralkoholer, stivelse og  kostfiber.

Ingen regel uten unntak: noen alkoholholdige drikkevarer, kosttilskudd, naturlig mineralvann, ikke ferdigpakkede næringsmidler og noen matvarer.

Vil du vite mer?
Du finner mer informasjon om både næringsdeklarasjonen og matinformasjonsforskriften hos Mattilsynet.