Klimaet i Norge gjør at vi ikke produserer egne bær, frukt og grønnsaker hele året. Likevel har matbutikkene alltid et godt utvalg ved å importere i vår lavsesong. Det er likevel noe helt eget å handle de norske variantene fra frukt- og grøntdiskene. Vi nærmer oss august og hovedsesong for norsk mat.

De første salatene i mai

Allerede i mai finner vi noen typer norske salater, urter og f. eks. rabarbra i butikkene. Utvalget øker i juni og juli, for deretter å bugne av norsk glede i august, september og oktober.

Tilgjengelighet av bær og grønnsaker

  • Mai – Asparges, hjertesalat, persille, rabarbra, reddik, rukkola og spinat
  • Juni – Persille, blomkål, gulrot, brokkoli, hodekål, isbergsalat, potet, squash
  • Juli – Alt av bær, frukt og det meste av grønnsaker som vi produserer i Norge
  • August – oktober – Epler, pærer og det meste av grønnsaker som produseres i Norge

Se totaloversikt i lenken nederst i artikkelen.

Lagring av grønnsaker og poteter

Det er mange grønnsaker som kan lagres gjennom vinteren. Tidligere var det vanlig med matkjellere i private hus – hvor poteter, gulrøtter, kålrot og løk bidro til næring gjennom vinteren. Dette gjøres fortsatt, men hovedsaklig av produsentene som oppbevarer innhøstingen på kjølelager gjennom vinteren. Her stilles temperatur og luftfuktighet slik at produktene bevarer sin kvalitet best mulig.

Godt utvalg for matallergikere

Som matallergiker er det alltid et utvalg som tåles i butikkene. Har du f. eks. kryssallergi på epler, kan du likevel spise meloner, bringebær, blåbær, kålrot og mye mer.

Kilder: Sesongkalender, bama.no oversikt