Millum AS lanserer Matinfo.no. Dette er nettstedet for alle som lurer på hva det er i maten du spiser. Her vil du finne næringsinformasjon og allergeninformasjon fra snart 100 av Norges største produsenter. Produsentene er selv ansvarlig for å legge inn og oppdatere informasjonen.

Enten du jobber med mat eller bare er interessert i mat, skal matinfo.no være ett nettsted hvor du kan få trygg og god informasjon om hva det er i maten.

– Det er veldig viktig at allergikere vet hva som skjuler seg i maten. Det er enkelt å unngå f.eks. skalldyr, men skjulte allergener som lupin er ikke lett å oppdage. Derfor håper vi at både bransjen og enkeltpersoner tar i bruk databasen, sier Tommy Rebnord hos Millum.

Mer enn bare produktinformasjon
Matinfo skal ikke bare være et sted hvor bransjen kan sjekke innholdet i ulike produkter. Dette vil være samlingsstedet for informasjon omkring matallergi, matinnhold og matmerking. Her vil man også kunne finne en blogg som oppdateres ukentlig med relevante poster, ofte skrevet av fageksperter på området. I tillegg vil det jevnlig komme oppdateringer på Facebooksiden «Matinfo» og på nyhetsbrev som man kan melde seg på.

– Planen er at Matinfo skal bli en god og trygg plattform for folk med matallergier, men også for andre. Får du besøk av en med matallergier, skal du finne mye info, tips og oppskrifter på Matinfo. Det er målet vårt, avslutter Tommy Rebnord.

Avgjørende med nye allergiregler
Behovet for en uavhengig database hvor all informasjon var samlet ble avdekket lenge før de nye merkereglene for mat (forordning (EU) nr. 1169/2011) ble iverksatt i desember 2014, men det var først da fokuset virkelig ble satt på saken. Regelen sier at all mat skal være merket med hvilke allergener de inneholder.

Pr. dags dato er det snart 100 produsenter inne på Matinfo som f.eks. Orkla, Nortura, Findus, Tine, Bama og Coca-Cola. Til sammen har produsentene lagt inn en komplett nærings- og allergenoversikt på bortimot 13 000 produkter.

– Vi arbeider hver dag, hele året, for å øke antall produsenter og varer i databasen. Før sommeren fikk vi også inn en oppgradering slik at det nå er spesifisert hvilken type gluten og nøtter som er i produktet, etter krav fra Mattilsynet, forteller Rebnord.