Vi har samlet litt av hvert fra 2017 fordelt på hver bokstav i alfabetet:

Allergener

Matinfo jobber med å informere om de 14 allergenene bransjen er pliktig å merke ved salg av ikke-ferdigpakket mat. Du som selger mat over disk, kantine, restaurant, cafe, catering etc. er lovpålagt å merke alle allergener i maten som serveres. Dette er en svært viktig jobb for de 5-8 % av befolkningen som har matallergi eller matintoleranse. Allergi øker fra år til år.

Bloggen

Her finner du nyttig og lærerikt stoff om matallergi, merking av mat, kosthold, litt oppskrifter og merkereglene. Vi samler lettlest stoff fra eksperter, samarbeidspartnere og bransjefolk. Alt for at du skal finne akkurat det du trenger – samlet og tilgjengelig. Følg oss gjerne på Facebook.

Cecilie

Salgssjef i Matinfo som jobber aktivt med å skaffe portalen flere produkter. Hun skapte en økning på 2000 antall varelinjer i 2017.

Drikke

Det finnes allergener også i drikke. Alt fra melk og juice til alkoholholdige drikker inneholder allergener eller kan skape kryssallergier. Også alkoholholdige drikker er merkepliktige.

Etisk handel

Vi ønsker å formidle informasjonen for de produsenter og leverandører som har gjort en innsats for å forbedre sine produkts historie. Samtidig samarbeider vi med Factlines, som har fokus på og bidrar til å skape informasjonshåndtering og flyt i leveransekjeder.

Fett

Det var mye fokus på fett i 2017. Både at det er for mye fett i mange produkter i butikkene, til forståelsen av hvilke typer fett som er bra for oss og hvilke vi skal holde oss unna. Det skrev vi om på Matinfo-bloggen.

GHG – Greenhous gases – klimagasser/karbonavtrykk

Alle matvarer slipper ut ulik mengde klimagasser. For å ta vare på miljøet både for oss og de neste generasjonene, må vi tenke på hvilke produkter vi produserer. Matinfo samarbeider med IntoFood, som hjelper bedrifter til å lage mer miljøvennlige menyer – og samtidig beholde kvalitet og smak.

Holdbarhet

Det har vært større fokus på å redusere matsvinn i 2017 enn tidligere år. Flere produsenter og leverandører har som følge av dette hatt fokus på å ikke bare se på dato når man sjekker holdbarheten på mat og drikke. Lukt, se og smak har vært tre viktige ord i tillegg til «Best før, men ikke dårlig etter«. Mange matvarer har en lenger holdbarhet enn datoen tilsier, f. eks. egg og krydder.

ISS

Signerte med Matinfo og laster ned næringsmiddeldatabasen for bruk i kost- og menyplanlegging.

Jod

Vi nordmenn spiser for lite fisk, og en undersøkelse i 2017 viste at trenden er nedadgående. Fisk er en god kilde til jod, sammen med meieriprodukter. Kort sagt reguleres stoffskiftet ved hjelp av jod, i tillegg til å være viktig for normal vekst og utviklingen av sentralnervesystemet hos barn.

Karbohydrater

Hvem gikk glipp av salt, sukker og fett-debatten i fjor? Trenden viser at vi blir flinkere for hvert år, men vi ligger fortsatt for høyt. Mye av karbohydratene vi får i oss kommer fra industriell produksjon, som ferdigmat og bakevarer. Det er også fruktsukker i frukt, melkesukker i melk etc. Dette anses som sunnere enn tilsatt sukker, da det gjerne kommer sammen med fiber, vitaminer etc.

Lovpålagt å merke

Merkeplikten er lovpålagt, og om man ikke følger denne kan serveringssteder ved sjekk få surt smilefjes tross svært god mat og renslighet. Det merker kundene, og mange snur i døren når de ser et annet fjes enn det smilende smilefjeset.

Matinformasjonsforskriften

Forskriften kom i 2014, da basert på merke- og næringsinnholdsforskriftene. Den største endringen for storhusholdningsbransjen var kravet om å merke ikke-ferdigpakket mat med allergener. Dette er også bakgrunnen for at Matinfo AS ble til.

Nye produsenter i Matinfo

Vi er glade for å få med oss følgende produsenter i 2017 ( i tillegg til de vi har fra før):

 • Sundbytunet Bryggeri & Destilleri AS
 • 7 Fjell Bryggeri AS, Superfresh AS
 • Harlem Food AS, Rørosmat AS
 • Jensen & Co AS
 • Orkla Confectionery & Snacks Norge AS
 • Taga Enge AS
 • Ridderheims AS
 • General Mills Scandinavia AB
 • Diageo AS, Smartfish AS
 • Solera Uteliv AS
 • Duga AS

Oppgradering av matinfo.no

I løpet av høsten gjorde vi flere oppgraderinger av systemet – for å gjøre det mer brukervennlig for produsenter, leverandører og de i storhusholdningsbransjen som bestiller produkter i vår løsning.

Produktdata

På Matinfo kan du søke etter matinformasjon fra mange av bransjens produsenter – og finne informasjon om blant annet allergener, ingredienser, næringsinnhold, merking.

Quaere – å søke

Matinfo sin produktdatabase er åpen for alle enten du jobber i bransjen eller bare interessert i mat og informasjon om mat. Søk blant de vel 17 000 varelinjene som finnes. Du finner informasjon om allergener, ingredienser, næringsinnhold, opprinnelse mm.

Rødt kjøtt

Rødt kjøtt krever store naturressurser i forhold til hvitt kjøtt, korn og grønnsaker. For både helsen og å spare miljøet anbefales vi å spise mer grønnsaker og belgfrukter og mindre rødt kjøtt.

Salt

Vi bruker dobbelt så mye salt som anbefalt. 10-20 % av saltet tilsetter vi i maten selv, resten kommer fra ferdig bearbeidet mat. Særlig brød og kjøttprodukter. Matvarebransjen har begynt å redusere saltmengden i f. eks. brød, som i verste fall har like mye salt som peanøtter. Et høyt saltinntak er forbundet med økt blodtrykk som gir økt risiko for hjerte- og karsykdommer. Andre effekter er arrdannelse i hjertemuskelen, stive blodårer og fortykning av blodåre-veggen.

Trær

Fanger opp karbonutslipp. Ved å stoppe avskoging og la skogene vokse tilbake kan det såkalte karbonsluket vokse med over 100 milliarder tonn innen 2100.

Urter

Ved å benytte urter kan du redusere saltmengden i maten og dermed bidra til å bedre bedre helsen.

Verdimat

En grossist som har som mål å bidra til mindre matsvinn gjennom samarbeid med produsent, grossist og kunde. I dag kaster produsenter og grossister ca 70 000 tonn fullgode varer som burde vært konsumert av mennesker. Dette er et bransjeproblem, men ikke minst et samfunnsproblem. Via Verdimat kommer varene frem til profesjonelle kunder. Alle registrerte kunder vil få tilgang til Verdimat sin egen netthandelsportal som er utviklet og driftes av teknologiselskapet Millum AS. Millum AS er eier av Matinfo AS.

Webservice

Vi gjør det enkelt å dele informasjon om mat- og drikkeprodukter. Ønsker du å hente ut produktdata og bruke vår content, kan du ta kontakt med oss for mer informasjon.

XXL booking

Signerte med Matinfo og laster ned næringsmiddeldatabasen for bruk i sin kost- og menyplanlegging.

Yoghurt

Yoghurt passer til både frokost, lunsj og kvelds. Det har kommet mange nye typer de siste årene, gjerne beriket med proteiner,  med redusert mengde sukker eller tilsatt søtningsmiddel. Sukker er også noe produsentene har redusert litt etter litt i mange år – for at forbrukerne lettere skal kunne redusere mengden tilsatt sukker som er anbefalt for god helse.

Zucchini

Grønnsaken kalles squash i Norge, og det eneste matnavnet på Z som vi kom på i skrivende stund. I tillegg til at den er allergivennlig, gjør den nøytrale smaken grønnsaken lett anvendelig. I 2017 ble zucchinien populær som erstatter for pasta, såkalte zoodles. Prøv selv! Har du ikke spiralkutter, kan du kutte den smalt på langs. Dampkokes på rist i ca. 3 minutter.

Ærlighet

i produktets produksjonsløp. Matinfo samarbeider med Factlines i arbeidet for at innkjøperne kan ta velinformerte valg og at leverandørene kan dokumentere og synliggjøre sitt arbeid med etiske og samfunnsmessige oppgaver overfor innkjøperne.

Økologisk mat

Det er en økning i andelen økologisk mat som produseres og blir tilgjengelig i butikkene. 28. mars 2017 ble også nytt øko-regelverk satt i drift i Norge, for å sikre riktig produksjon. Dette gir også en større sikkerhet for brukere av økologisk mat.

Året som kommer

Matinformasjon er spennende. Tar vi med oss trendene fra 2017? Fokus på bærekraft, reduksjon av salt, sukker og fett, mindre tallerkener på hoteller og restauranter, pokebowls, mer grønnsaker og fleksitarianere for å nevne noe. Det blir spennende og se hva 2018 bringer.