Mange har tradisjon å bake lussekatter til Santa Lucia 13. desember. Her er noen oppskrifter å velge mellom, alt etter om du skal bake allergifrie varianter eller ikke:

Lussekatter uten gluten, egg og melk (25-30 stk)

5 dl vann
200 melkefri margarin
50 g gjær
2 dl sukker
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
2 poser safran
900 g Sempers lavprotein miks

Varm vann og margarin til ca. 37 grader.

Smuldre ut gjæren i væsken og rør om til den løser seg opp. Tilsett de øvrige ingrediensene. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 30 minutter.

Form deigen til ønskede figurer og legg dem på en bakeplate dekket med bakepapir. Pynt med rosiner, og la lussekattene etterheve under et håndkle i ca. 20 minutter. Stekes midt i ovnen i 250 grader, 10 minutter. Pensle med kaldt vann etter 5 minutter.

Lussekatter (20 stk)

150 g meierismør
5 dl helmelk 3,5 % fett
50 g gjær
1 g safran (evt. 1/2 ts gurkemeie)
150 g sukker
½ ts salt
2 ts kardemomme
13 dl hvetemel (ca.)

1 stk sammenvispet egg
1 dl rosiner

Smelt smør og tilsett melk. Ha i safran og sett til side. Smuldre gjær i en bakebolle og rør ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.

Safran kan erstattes med gurkemeie for fargens skyld. Bruk gjerne begge deler slik at lussekattene blir ekstra gule og fine. For smakens skyld er et godt tips å tilsette litt kardemomme også.

Rør i mel, kardemomme, salt og sukker. Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok om du har det. Ha eventuelt i mer mel til deigen er passe fast og slipper bollen. La deigen heve under et klede eller plast på et lunt sted til den er dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Del i ca. 20 biter. Form ulike lussekatter, bare fantasien setter grenser.

Legg de ferdig formede lussekattene på stekeplate med bakepapir, og la dem heve under et klede eller plast på et lunt sted i minst 15 minutter. Sett stekeovnen på 250 °C.

Pensle lussekatter med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek midt i ovnen i 5 – 8 minutter til de blir gylne. La dem avkjøles litt på rist før servering. De smaker aller best litt lunkne.

Se kildene for flere oppskrifter.

Kilder: naaf.no, tine.no, meny.no (hvordan forme lussekattene)


Kanskje dette også interesserer deg?