Tradisjonell julemat skaper glede når familie og venner samles i julen. Er du pollen- eller gressallergiker kan det by på utfordringer, fordi mye av den gode julematen kan skape kryssallergier.

Nøtter og julegodteri

Nøtteallergikere reagerer naturlig nok på ulike nøtter alt etter hvilke de er allergiske mot. Noen reagerer kun når de selv spiser nøttene, mens andre får alvorlige reaksjoner ved å være i nærheten av andre som knekker nøtter eller spiser nøtter. Pollenallergikere kan reagere med kløe i munnen og svelget og tett nese f eks. Mandler er det også mye av i julen; i marsipan, konfekt, nougat, sjokolade og kaker.

Sitrusfrukter

Har du gresspollenallergi, kan du reagere på fruktvinnerne appelsiner og klementiner. Vanlige reaksjoner er kløe og hevelse på lepper og i munn, i tillegg til rødt utslett rundt munnen hos barn med barneeksem.

Alkohol

Man er sjelden allergisk mot alkohol i seg selv, men drikken kan inneholde allergifremkallende stoffer. Eksempler er allergenet korn i øl, frukt og egg i likør og drue og histaminer i vin.

Melk, egg og hvete

Dette er kjente allergener som i mange tilfeller kan erstattes med alternativer. Det er spesielt julekakene som ofte er fylt av alle tre allergenene som kan skape hodebry. Men det finnes mange alternativer til disse produktene, og også mange som har funnet gode og allergivennlige oppskrifter på de gode julekakene.

Julekrydder

Vanlige krydder å bruke i julen er kanel, anis, muskatnøtt, nellik og vanilje. De fleste av disse kan skape kryssreaksjon med de som har burot- og/eller pollenallergi.

Kilder: matportalen.no, Astma- og Allergiforbundet