I mat- og drikkebransjen er det i følge Matinformasjonsforskriften av 13. desember 2014 og 2016 pålagt å informere om bl.a. næringsinnhold og allergener på all mat. Et unntak er ved private arrangementer som f. eks. skolearrangementer på 17. mai og kiosk på idrettsdager. Disse ordnes privat og ikke av bransje.

Last ned kakekort

Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) har fått laget ferdige kakekort og informasjonsskriv til 17. mai-komiteen og spesielt til kakebakere. På den måten blir det enkelt å merke kakene for allergener de inneholder, slik at allergikere kan unngå disse og nyte de allergivennlige kakene.

Kaker uten allergener

For ikke alle kaker inneholder automatisk alt av allergener. Noen eksempler:

  • Ostekake – ofte fri for laktose, egg og nøtter
  • Bløtkake – ofte fri for laktose og nøtter
  • Pavlova – ofte fri for laktose og nøtter
  • Suksessterte – ofte fri for gluten

Merk kakespaden

Husk at også kakespaden må merkes med hvilken kake den tilhører, slik at ikke allergivennlig kake får spor av allergener ved at samme kakespade brukes på flere kaker. På hoteller og restauranter holdes oftest kakebordet for allergikere separat fra annen mat. På et 17. mai-arrangement med litt liten plass, eller i en konfirmasjon, tenker man ikke alltid på dette.

Skal du spise på kafé eller restaurant på 17. mai? Da kan du spørre betjeningen om du er usikker på en matrett eller kake.

Her finner du kakekort og plakater: naaf.no