En del produkter merkes med «kan inneholde spor av», etterfulgt av en liste over ett eller flere allergener. Denne informasjonen brukes til å informere deg om at produktet kan inneholde allergener uten at disse inngår i produktet som en ingrediens.

Hva er årsaken til slik merking?

Om man produserer flere varer på samme linje, kan det i en overgangsfase forekomme rester av ingredienser fra første produksjon på den neste. For eksempel i produksjoner hvor det ikke er mulig å vaske utstyret med vann. I tillegg kan det komme støv og partikler fra produkter på andre linjer over til neste.

Hva sier regelverket?

Det er ingen krav i regelverket om at spormerking skal brukes, men mange gjør det for å minimalisere fare for reaksjoner. Da kan forbruker ta et valg selv om risikoen.

Denne merkingen er en sikkerhet for allergikere, samtidig er det viktig å ikke merke uten at det kan være en reell risiko for allergisk reaksjon. I motsatt fall risikerer merkingen å legge unødvendige begrensninger på matvareutvalget for dem det gjelder.

Er du allergiker, kan legen din hjelpe deg med å finne ut om du må ta hensyn til denne merkingen.

Kilder: Matportalen.no og mattilsynet.no