De velkjente bollene med krem eller mandelfyll kan skape problemer for verten hvis noen av gjestene har allergier. Selv om bollene er en selvskreven del av feiringen er det veldig fint om det også lages allergivennlige alternativer.

– Det er stadig flere som utvikler matallergier, så det er viktig å ta hensyn til denne gruppen når man inviterer gjester. Spør på forhånd om det er noen som har allergier som må tas hensyn til. De blir som regel veldig glade for at du tenker på det, forteller Lene Gunvaldsen, kommunikasjonsrådgiver i Astma- og Allergiforbundet.

Enkle grep lager fest for alle

Med noen små tilpasninger kan du forsikre deg om at alle gjestene kan spise og kose seg. Når du baker bollene kan du bytte ut hvetemelet med fiberhusk og glutenfritt mel. På den måten kan glutenallergikere spise bollene.

Hvis du får besøk av laktoseintolerante kan du servere boller med krem, så lenge du benytter deg av laktosefri melk- og fløte. Er noen av gjestene melkeallergiker så kan de verken spise bollene eller kremen, så her må man ha et alternativ i bakhånd.
– Med alle de nye produktene som er tilgjengelige i dagligvarebutikkene nå, er det mye enklere enn før å ta hensyn til matallergier. Lag eller kjøp glutenfritt hvis gjesten din har glutenallergi, eller bruk laktosefrie produkter hvis de har laktoseintoleranse, avslutter Lene Gunvaldsen.
Husk at du bør merke kakefatet med hvilke allergier som finnes i det som serveres.

Mandler og pollen

I Norge er det mest vanlig med krem i fastelavnsbollene, men det er stadig flere tar til seg den svenske tradisjonen med mandelfyll som bunn i bollene. Adopterer du denne tradisjonen må du huske at mange er allergisk mot mandler.

Til slutt kan det være greit å huske at bjørkeris (fastelavnsris) som mange bruker til pynt kan skape problemer for pollenallergikere.

Leter du etter oppskrifter på fastelavnsboller?

Vi har funnet oppskrifter hos Mat.no. Se oppskriftene for bolle uten melk og bolle uten gluten!

Tilsvarende oppskrifter finner du på naaf.no, boller uten gluten, melk og egg.