Fastelavn har blitt feiret i århundrer. Fastelavn betyr kvelden før fasten, og da skal man fråtse i godt mat. I dag er det mest vanlig å feire fastelavn med fylte boller. Er du allergisk, eller skal servere fastelavnsboller til gjester som ar allergiske – er det fint å lage uten allergenet. Både boller og fyll kan tilpasses den som skal spise dem.

Her er to stk. oppskrifter på boller:

Melkefrie og eggefrie fastelavnsboller, 20 stk:

5 dl vann
1 pose gjær
150 g melkefri margarin
150 g melis
1 1/2 ts kardemomme
7,5 dl hvetemel + litt til utbaking

Smelt smøret og bland med vannet. Varm opp til 37 grader. Rør inn melis. Tørrgjær blandes med det tørre, ferskgjær smuldres dette inn i melkeblandingen. Bland mel og kardemomme (evt. tørrgjær) og tilsett væsken. Bruk gjerne kjøkkenmaskin og elt godt.
Trill ut bollene og sett på stekeplate kledd med bakepapir. Hev bollene i ca. 45 minutter på et lunt sted. Du kan også heve dem i vifteovn på 50 grader i 20 minutter.
Pensle med vann eller egg, alt etter hva som tåles. Stekes på 220 grader i 8-19 minutter.

Glutenfrie og eggefrie fastelavnsboller, 20 stk:

12 dl melk
300 g smør
300 g melis
1 pk gjær
1,2 kg Toro lys
250 g jyttemel
3 ss fiberhusk
2 ts kardemomme

Samme tilberednings- og stekemåte som ovenfor.

Fyll med pisket krem, vaniljekrem og syltetøy av den typen som tåles. Eksempler på melkefrie erstatninger til krem er Alpro Soya Kremfløte og Condito Whipping.

God fornøyelse!

Kilde: naaf.no


Kanskje dette også interesserer deg?