Nasjonaldagen vår er dagen da mange barn ønsker å spise så mange pølser, kaker, brus, og is som de orker. Dessverre er det mange som ikke tåler alle ingredienser som er vanlig å bruke i kakene og maten. Som vert kan du være med å gjøre en forskjell ved å ta hensyn til disse.

De aller fleste familier og skoler har elever som har intoleranse/allergi mot f.eks. melk, gluten eller egg. Derfor oppfordrer vi som en rekke interesseorganisasjoner at det også tilbys allergivennlige pølser og kaker på 17. mai.

* Vær tidlig ute med å informere om at det vil være allergivennlige tilbud. Dette gjør det enklere å planlegge og delta for allergikere. Husk å oppgi hva som serveres og hvilke allergener dere tar hensyn til. Se informasjon om kakekort.

* Merk alt som serveres tydelig med allergener. Det er pliktig å merke om det inneholder glutenholdig korn, fisk, skalldyr, bløtdyr, egg, peanøtter, lupin, soya, melk (inkludert laktose) , nøtter, selleri, sennep, sesamfrø og sulfitt.

* Det trenger ikke å være vanskelig. Det finnes en rekke ferdigposer som er glutenfrie, bla. Toro Langpanne og Toro Muffins (lyse). Glutenfrie frosne kaker finnes også lett tilgjengelig.

* Pølser hører 17. mai til og Leiv Vidar har gluten- og melkefrie wienerpølser. I tillegg er alle Gilde-pølser melke-og glutenfrie, unntatt ostepølser og ostegrill med chili.

* Ingen 17. mai for barna uten iskrem! Det finnes mange varianter av allergivennlig iskrem lett tilgjengelig i butikker og kiosker. Bare spør de ansatte om du trenger hjelp.

Som du ser er det enkle grep som skal til for å ta hensyn!

Vi ønsker alle en flott 17. mai!

Kilder: Norsk Cøliakiforbund, naaf