Matinfo har gjort avtale med Elda Bakeri for å styrke varelinjen med melke- og glutenfrie varer i storhusholdningsbransjen. Vi har snakket med Salgs- og markedsansvarlig Mattias Skoglund, som gjerne svarer på våre spørsmål for å bli litt bedre kjent med Elda Bakeri.

Hva er Elda Bakeri?

Bakeriet ble startet for 20 år siden ved navn Gjestalveien Conditori as. Sønnene til innehaveren fikk gluten- og melkeallergi, og det var svært lite utvalg av brød- og bakevarer til glutenallergikere. De startet med et lite utsalg, hvor glutenfri bakst var et nisjeprodukt. Etterspørselen for glutenfritt økte. I 2003 flyttet de over i nye produksjonslokaler på 250 kvm, for å produsere større volumer av glutenfritt. De begynte å produsere til dagligvare, i tillegg til spesielt pizzabunner og burgerbrød til hotell og restauranter. I 2018 ble det tid for å øke volumet igjen, nå fra 250 til 850 kvm. De endret også navn til Elda Bakeri. Bakeriet har nå større fryselager og mellager i tillegg til en dobling av ovner. Dette har også gitt en mulighet til å øke produksjonen og spre varene ut til hele landet via samarbeidspartnere. Det er nå to bakerutsalg i Sandnes i tillegg til produksjonslokalene. Bedriften har 35-40 ansatte, hvorav 12 stk. jobber i produksjonen.

Hva er deres visjon?

Med visjonen «Alle har rett til gode bakevarer» gjør vi en solid jobb i å produsere brød, boller og kaker som smaker godt og kan spises av alle. Utseendemessig ser produktene akkurat ut som vanlige produkter. Smaksmessig er det en utfordring å få glutenfrie produkter til å smake likt ordinære bakevarer. Men vi klarer det, de fleste produktene er like gode på smak som de ordinære.

Hvorfor har dere valgt å bruke Matinfo?

Matinfo er innsalgsporten til de store kjedene i bransjen, og skaper et marked for Elda. Samtidig er Elda unike på totalleveranse av glutenfritt, noe som gjør handelen enklere for de samme kjedene. I tillegg til produksjon av ulike brød, kaker og rundstykker – er vi også store på burgerbrød og pizzabunner, som er uten både egg og melk.

Hvilke kunder har dere per nå?

Elda er nye i storhusholdningsbransjen, men har produkter bl. a. hos Asko, Pizzabakern og Døgnvill. Vi ønsker nå å levere til flere, og har også flere interessenter i ermet.

Hvor kjøpes ingrediensene fra?

Det brukes lokale egg og gulerøtter i baksten – så mye som mulig lokalt/bærekraftig. Glutenfritt mel finns ikke lokalt, så det importeres. Vi kjører også elbil.

Kan privatpersoner kjøpe produktene deres?

Ja, via våre samarbeidspartnere. Vi er representert i dagligvarebutikker i Rogaland, Hordaland og noe Telemark. Primært i Coop-butikker.

Hva med glutennivået i produktene deres, er de innenfor ppm grensen?

Ppm for våre produkter er langt under kravet. For å kalle et produkt glutenfritt må det være under 20 ppm, altså 20 gram per 1000. De fleste er 100 % uten gluten hvor vi bruker potetmel, maismel etc. De produktene vi har med hvetestivelse, er også godt under kravet.