Appelsinen er en fantastisk frukt. I tillegg til å smake og lukte godt er den rik på c-vitaminer, folat, kalsium, magnesium, kostfiber og er kalorifattig.

Nordmenn spiser mye appelsiner

Vi importerte mer enn 140 millioner appelsiner til Norge i 2017. Det sier litt om hvor populær frukten er. Tidligere hadde vi kun tilgang på appelsiner fra middelhavet i sesongen fra jul til påske. Nå kan vi spise søte og gode appelsiner hele året.

Fire typer appelsiner

  1. Blonde hvor de vanlige appelsinene hører til
  2. Bitre som brukes bl. a. til appelsinmarmelade
  3. Røde som vi også kaller blodappelsiner. Det finnes en fjerde gruppe appelsiner
  4. Sukkerappelsiner importeres ikke til Norge men er populære hos barn i bl. a. middelhavslandene, Brasil, Pakistan og India. Har du vært der på ferie har du kanskje smakt dem. De er uten syre og har dermed lite smak i forhold til de andre typene.

Kryssreaksjon appelsin og gresspollen

Har du allergi mot gresspollen, kan sitrusfrukten skape allergisk reaksjon. Men de fleste kan tåle frukten utenfor gress-sesongen, f. eks. til jul og påske. Har du allergi eller eksem, kan det også være lurt å la andre skrelle eller kutte opp frukten. Skallet og sprut fra skall og appelsin kan også skape allergisk reaksjon som eksem rundt munn eller rennende øyne og nese. Det er også viktig å tenke på hvem som er rundt deg når du skreller appelsin, på jobben, skolen eller på bussen.

Stor bruksflate

Appelsin kan brukes på mange måter. I Norge spises den gjerne som den er, skrelt eller kuttet opp i biter. Men den kan også brukes i desserter, kaker, fruktsalater, grønnsaksalater, i brødbakst, marmelader, syltetøy, smoothies, supper, sauser, dressinger og mye mye mer. I lenken nedenfor finner du mange oppskrifter til inspirasjon.

 

Kilder:  frukt.no, oppskrifter, magisk appelsin