Søndag 10. februar er det morsdag. Noen gjør mye ut av dagene med både blomster, gaver, frokost på sengen og kake. Men det enkle er ofte like bra. Hva med å la mor sove litt ekstra lenge, og servere deilig frokost?

Dersom noen i familien har allergier, kan man fint lage til mat som alle kan spise. Det finnes etter hvert mange ferdigprodukter i butikkene, eller du finner enkle oppskrifter på nettet til inspirasjon. Prøv gjerne disse oppskriftene, som fint kan lages av barn – kanskje med litt hjelp fra en voksen:

Smoothie med bringebær og gulrot

1 dl bringebær
1 stk gulrot (evt. banan ved kryssallergi)
2 dl eplejuice
isbiter

Skrell gulroten/bananen og del den i litt mindre biter. Ha eplejuicen først i blenderen – deretter alle de andre ingrediensene. Kjør til smoothien er jevn og fin. Hell smoothien i to glass. Drikk med en gang.

Deilige matmuffins uten gluten

5 dl lyst mel (feks semper) eller hvetemel
1 dl glutenfri havregryn eller vanlig havregryn
2 ts oregano
1 ts salt
1 ts fiberhusk (trengs ikke om du baker glutenholdig)
1 ts bakepulver
1 finraspet gulrot
1 dl olivenolje
3 dl melk
2 egg
(kan ha i en ss eller to med nøytral yoghurt i tillegg om du vil)

terninger av ost
skinke
revet ost til topping

Sett ovnen på 250 grader. Bland alt det tørr i en bolle, også fiberhusken (den skal ikke stå i vann og bli gele…). Ha i egg, olje, melk og ev yoghurt, la det stå noen minutter og trekke. Rør godt ut alle klumper. Ha i terninger med ost og skinke. Fordel i muffinsformer, ha reven ost på toppen og stek midt i ovnen 15-20 min 250 gram.

Søte frokostmuffins, evt. uten melk

1 moden banan
200 g kesam eller cottage cheese, evt. kokoskrem for melkefri variant
2 egg
1 ts bakepulver
1 ts kanel
1 ss honning
100 g havregryn
100 g havremel

Mos bananen klumpfri med en gaffel. Rør sammen med kesam, egg, bakepulver, kanel og honning. Ved bruk av cottage cheese må den gjøres klumpfri først. Vend inn havregryn og havremel, bland godt.

Fordeles i 12 muffinsformer, helst muffinsbrett som du smører lett med olje/smør om nødvendig. Fordel valgfri topping, f. eks. bananbiter og ferske bringebær. Stekes på 180 grader, over- og undervarme i 15-20 minutt, eller til de er gylne og gjennomstekt. Avkjøles på rist.

Glutenfrie rundstykker

350 g Toro glutenfri grov melblanding
75 g hirseflak
5 dl vann
½ ss Fiberhusk
½ dl olje eller 50 g margarin uten melk
¾ ts salt
½ pk. tørrgjær

Bland det tørre sammen med gjær i en bakebolle. Pisk opp fiberhusk i litt kaldt vann og bland sammen med det tørre. Tilsett olje eller margarin, samt resten av vannet (37°C).

Deigen eltes sammen i kjøkkenmaskin i ca. 3-5 min. (Deigen skal være mye løsere enn en tradisjonell gjærdeig bakt på hvetemel). Deigene fylles over i godt smurte muffinsformer. La deigene heve i ca. 40 minutter eller til dobbel størrelse i formene. Pensle med vann eller melk som tåles.

Rundstykkene stekes midt i ovnen i ca 10-15 minutter på 200 °C.
Bakverk av glutenfritt mel har en lysere farge ferdig stekt enn med f.eks hvetemel.
Om det er mange ulike allergier i et selskap, kan «vafler uten alt» være løsningen:

Vafler «uten alt»

10 dl glutenfritt mel, f. eks. Toro glutenfri fin kakemix
1 dl sukker
3 ts eggeerstatning (No Egg Produsent: Organ)
3 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
7,5 dl vann
150 g smeltet margarin uten melk og soya

Bland det tørre, tilsett halvparten av vannet og pisk til en glatt og klumpefri røre. Tilsett resten av vannet mens du lar kjøkkenmaskinen gå på lav hastighet. Ha til slutt i smeltet margarin. Stekes i varmt vaffeljern som smøres godt med melkefri margarin, også mellom hver steking.

Et tips kan være å legge vaflene oppå hverandre med vaniljekrem og bær mellom, for en smakfull kake.

Sjokoladekake «uten alt»

150 gram smøremyk rapskokos
1 stort beger alpro naturell yoghurt
4 dl soyamelk
7 dl sukker
6 ts natron
6 ss kakao
600 gram Schar bred mix

Glasur
200 gram smøremyk rapskokos
1 dl soyamelk
6 toppede ss kakao
2 solide klyper maldonsalt
ca 500 gram melis

Sett ovnen på 180 grader. Smelt smøret på svært lav varme. Bland yoghurt og melk i en stor bakebolle og ha over margarin, sukker og natron før du har over det tørre. Røra skal være ganske tynn, men ikke helt suppe. Hell røren over i en langpanne, og stek den ved 180 grader i 35 minutter.Mens kaken steker, lager du glasuren, den skal has på varm kake!

Smelt margarin, rør ut kakao i varm margarin og tilsett så melis og soyamelk til du har en klumpfli og jevn glasur. Ha over maldonsalt etter eget ønske og smak. Bre glasuren over den varme kaka og pynt med kokos, kakestrø (husk å lese innhold!) eller tørka bær.

 

Kilder: naaf.no, frokostmuffinsglutenogmelkefri.com, frukt.no