For mange betyr sommer og varmere vær også å nyte deilige retter av skalldyr. Med skalldyr menes reke, krabbe, hummer, kreps og scampi. Allergi mot skalldyr varer ofte livet ut, men symptomene kan avta noe med årene. Det er ingen sammenheng mellom allergi mot skalldyr og allergi mot fisk.

Symptomer

Skalldyrallergi kan føre til alvorlige reaksjoner som astma eller anafylaktisk sjokk (blodtrykksfall og pusteproblemer, i verste fall dødelig). Mer vanlige symptomer derimot er mageplager, utslett og rennende øyne og nese. Selve allergien skyldes proteinet tropomyosin. Dette ligner også på et protein i innsekter som f eks. midd. Reagerer du på skalldyr, kan du også ha allergi mot husstøvmidd.

Mat og merking av mat

Er man allergisk mot en type skalldyr, er man ofte allergisk mot alle. Det er derfor naturlig å holde seg unna alle typer skalldyr. Mange typer fiskemat produseres i fabrikker der man også håndterer skalldyr. Vær derfor ekstra nøye med å lese ingredienslisten på alle typer fiskemat. Eksempler er

  • fiskeboller
  • fiskegrateng
  • rekechips
  • supper
  • marinader
  • salater
  • krillolje

Skalldyr er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste. Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen.

Kilder: naaf.no, orklafoods.no, lhl.no