Sennep er laget av sennepsfrø og brukes i mange type krydder, sauser og sammensatte matvarer.

Symptomer

Ved sennepsallergi reagerer man på proteiner i sennepen. Sennep inneholder i tillegg til proteiner flere substanser som kan irritere eller gi andre matoverfølsomhetsreaksjoner.

De fleste sennepproteiner er varmestabile og kan derfor gi allergiske reaksjoner også etter koking og steking. Symptomene er som ved annen allergi. Det kan være hudreaksjoner som elveblest, kløe i munn, hevelse i svelg og lepper, blemmer i munn, øyesymptomer, magesmerter, diaré, kvalme og brekninger eller astmasymptomer.

Det er sjelden man finner kryssreaksjoner ved allergi mot sennepsfrø. Noen få tilfeller er meldt til blomkål, brokkoli, kål eller paranøtter. Sulfitt er et annet allergen som ofte inngår i sennep, og kan gi allergisk reaksjon. Det finnes også noen kryssreaksjoner ved bjørkepollenallergi.

Mat

Sennep finner du ofte i bearbeidede kjøttprodukter, curryretter, marinader, salatdressinger, sauser, sylteagurk, ulike majoneser og supper.

Si fra om allergi

På restaurantbesøk er det viktig å si fra om allergien med en gang, slik at servitør får forklart hvilken mat i menyen som er uten sennep. Du er selv ansvarlig for å si fra, slik at servitør og kokk kan lage mat som er best for deg.

Merking

Alle som serverer mat og drikke til forbrukere, har plikt til å opplyse om hva som finnes i maten. Merking skal være skriftlig, eksempelvis på skilt, oppslag eller i menyen.

Sennep er en av de 14 merkepliktige allergenene som må utheves i en ingrediensliste. Her på matinfo.no kan du skaffe deg oversikt over produkter som ikke inneholder et bestemt allergen, ved å velge bort allergenet.

 

Kilde: Mattilsynet. Orkla, NAAF.