Sommeren er for mange late dager ved sjøen, eller drømmen om å være ved sjøen, med sjømat som naturlig middag. De gode smakene og enkelt tilbehør passer godt når man har ferie.

Hva er bløtdyr?

Bløtdyr inkluderer sjødyr som muslinger, blåskjell, blekksprut, østers, kamskjell, kråkeboller og snegler. Det er proteinet i maten man reagerer på. Skalldyr og bløtdyr inneholder samme type proteiner og det er derfor mulig å være allergisk mot begge.

Symptomer

Bløtdyrallergi kan føre til alvorlige reaksjoner som astma eller anafylaktisk sjokk (blodtrykksfall og pusteproblemer, i verste fall dødelig). Det gjelder også ved inntak av damp ved koking. Mer vanlige symptomer derimot er mageplager, utslett og rennende øyne og nese. Symptomene oppstår normalt innen 90 minutter

Kryssreaksjoner

Allergi mot midd, kakerlakk og snegler kan medføre kryssreaksjoner med skalldyr og bløtdyr.

Merking av mat

Ved allergi mot bløtdyr må man holde seg borte fra mat merket med illustrasjon av en krabbe. Det kan være flere versjoner av denne. Skal du bestille sjømat på restaurant, er det viktig å sjekke at f. eks. sausen til fisk ikke inneholder allergenet.

Les mer om skalldyrallergi og andre allergier her på vår blogg.

Kilder: orklafoods.no, naaf.no