Artikler med tema

Kosthold og ernæring

46 artikler

Økologisk vin, biodynamisk og naturvin

Det finnes økologisk vin, biodynamisk og naturvin. De siste 3-5 årene har salget av disse typene vin sammen med lavt sukkerinnhold - økt betraktelig. Flere og flere, og spesielt unge, er opptatt av å ta vare på både egen helse Les mer om saken her


Frukt på oppdrag!

Matinfo ønsker Fazer Lifestyle Foods velkommen med produktseriene Froosh og Yosa i vår database. Froosh smoothien består av 100 % frukt og grønt, mens Yosa består av en rekke havrebaserte produkter. Les mer om saken her


Forskjell på vanlig, økologisk og dyrevernmerket kjøtt

Vi har mer fokus på dyrs velferd, om kjøttet vi skal spise er kortreist eller langreist, hvilket fôr dyret har fått, hvor fôret kommer fra osv. Det siste halvåret har vi spist 660 tonn mindre kjøtt enn samme periode i Les mer om saken her


Alternativer til kumelk

Fra 2017 til 2018 reduserte vi bruken av kumelk med 3,8 %, eller 2,7 liter melk per person i Norge. Mye av årsaken er at det har blitt mange plantebaserte alternativer, skapt både av matallergi og intoleranse overfor innhold i Les mer om saken her


Plantebaserte proteiner

10 - 20 % av maten vi spiser bør være proteiner, da disse er kroppens byggestener og essensielle for at vi skal leve. I et vanlig kosthold inkludert animalske produkter får vi i oss nok proteiner. Proteinkilder i et plantebasert Les mer om saken her


Proteiner

Proteiner finnes i de fleste matvarer bortsett fra i rent sukker, salt og oljer. De produktene som har mest og mer fullverdig proteinkvalitet er kjøtt og fisk; etterfulgt av fugl, melk og melkeprodukter, egg og enkelte bønner. Men hva er Les mer om saken her


Sukkerinnhold i vin

Vin smaker godt hele året, og nå på sommeren nyter vi ofte de lyse vinene.Det vi kanskje glemmer, enten vi bare nyter vinen eller vil ha kontroll over inntak av sukker, er karbohydratene i alkohol. Les mer om saken her


Sunt og godt med sjømat

I følge helsedirektoratet spiser vi for lite fisk. Kun 18 % av barn og unge 8 - 19 år spiser nok fisk. Blant unge 18 - 34 år er inntak av fisk nesten halvert fra 2014 - 2017. Det anbefales Les mer om saken her


Lammestek

Om høsten omsettes 60-70 % av lammekjøttet som ferskvare. Resten fryses ned til påske og sommer. Les mer om saken her


Fleksitarianere og andre -anere

Det er mer og mer vanlig å leve semi-vegetarisk, dvs. å være fleksitarianer. Men hva er egentlig forskjell på å spise vegetarisk og vegansk, og å være fleksitarianer og pescetarianer? Her finner du informasjon: Veganere Vegansk mat ekskluderer kosthold fra Les mer om saken her