Det finnes økologisk vin, biodynamisk og naturvin. De siste 3-5 årene har salget av disse typene vin sammen med lavt sukkerinnhold – økt betraktelig. Flere og flere, og spesielt unge, er opptatt av å ta vare på både egen helse og miljøet rundt seg. Flere er dermed oppmerksom på hvor mye sukker det er i alkoholholdig drikke, sprøyting av druene før innhøsting og prosessen for fremstilling av vin. Derfor er det en økning i etterspørsel etter vin med lavt alkoholinnhold og sukker.

Vi følger etter

I Sverige har det vært en 4-dobling av kjøp av økologisk vin de siste årene, og veksten fortsetter. Vi nordmenn er på god vei med 50 % økning i salg av økologisk vin siden 2014, og det forventes fortsatt en økning.

Økologisk vin

Økologisk vin er laget av druer som er dyrket uten kjemiske sprøytemiddel og kunstgjødsel. Produsenten følger strengere regler for tilsetting av f.eks. svovel. Økologisk vin er sertifisert etter en offentlig godkjent kontrollinstans.*

Biodynamisk vin

Biodynamisk vin er også økologisk, men følger noen strengere regler. I tillegg bruker vinbonden noen naturlige preparater og kompost i vinmarken. Biodynamisk vin er sertifisert av Biodyvin eller Demeter.*

Naturvin

Naturvin blir gjæret med druens eget naturlige gjær. Produsenter av naturvin tilsetter ikke gjær, enzym, syre eller sukker underveis i produksjonen. De bruker minimalt med svovel. Naturvin er ikke regulert eller definert av EU. De har derfor ikke et offentlig godkjent merke på etiketten.*

*Forklaring er tatt fra Vinmonopolet sine sider.

 

Kilder: vinmonopolet.no, nondos.no, matportalen.no, aftenposten.no, godtdrikke.no, omsystembolaget.se